Verscherpte leennormen en toch een betere klantervaring?

May 05, 2021 General

Afbeelding nieuwsbericht leennormen

Sinds 1 april 2021 zijn de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, kortweg VFN, voor consumptief krediet verder aangescherpt. Deze nieuwe leennormen zijn de uitkomst van afspraken tussen de VFN en de AFM. Hiermee wordt het krediet beter afgestemd op de persoonlijke situatie van de klant.

Daadwerkelijke kosten

Met de nieuwe leennormen moeten de, bij de VFN aangesloten kredietverstrekkers de financiële positie van hun klant nauwkeuriger bepalen. Het doel is het krediet nóg beter aan te laten sluiten op wat de klanten financieel kunnen dragen. In de leennormen moeten bijvoorbeeld de daadwerkelijke kosten van kinderopvang, een auto of de woonlasten worden vastgesteld.

Betrouwbare data

Dit betekent dat verstrekkers meer gegevens moeten verzamelen, vastleggen en moeten meenemen in de berekening van de leencapaciteit. Voor veel kredietverstrekkers, die nog geen of een gedeeltelijk geautomatiseerd proces hebben, zal dit neerkomen op een verhoging van de operationele kosten. Ook wordt het proces minder efficiënt. Los hiervan is de vraag hoe betrouwbaar de verschafte data is.

Kleinere kredieten

Voor mensen die geld willen lenen, zullen de nieuwe regels mogelijk extra barrières opwerpen. Het gaat er hierbij niet eens zozeer om dat er mogelijk een lager bedrag geleend kan worden. Dat is tenslotte een uitvloeisel van de zorgplicht en in het belang van de klant. Wél is het zo dat de verhoogde operationele kosten het waarschijnlijk niet meer rendabel maken om kleinere kredieten te verstrekken!

Meer lenen

Een gevolg van het ontbreken van kleinere kredieten is dat de kans groter wordt dat mensen meer zullen gaan lenen dan ze nodig hebben en oorspronkelijk van plan waren. Een ander bijkomend feit van de nieuwe regels is, is dat het voor klanten niet altijd even makkelijk is om deze benodigde gegevens te verzamelen en aan te leveren. Weet jij bijvoorbeeld direct waar je huurovereenkomst ligt? Of kun je gemakkelijk bij je salarisstroken en deze uploaden als je vanaf je mobiel krediet wilt regelen?

PSD2 data

Met de verscherpte leennormen zijn geautomatiseerde cloud-oplossingen en -processen van kredietverstrekkers dan ook nog relevanter geworden. Alle gegevens die nodig zijn en moeten worden opgevraagd voor deze processen, kunnen tegenwoordig betrouwbaar en met één druk op de knop worden verzameld. Alleen een PSD2 toestemming van de klant is hiervoor nodig. Deze data kan worden verwerkt in een rapport en ook direct worden gebruikt in de verdere operationele processen van de kredietverstrekker. Een behoorlijke efficiënte tool dus.

Betere klantervaring

Wil jij als kredietverstrekker grip houden op de operationele kosten, kleinere kredieten blijven aanbieden en toch een betere klantervaring bieden? RiskQuest helpt je hier graag bij. Wij zijn specialist in kwantitatieve krediet-risico-modellen en actief voor de top van de financiële wereld. Wij bieden geautomatiseerde cloud oplossingen, én hebben de inkomsten- en lastentoets op basis van de nieuwe leennormen al geïmplementeerd!

Wil je hier meer over weten of wil je een keer een demo-versie zien? Stuur dan vrijblijvend een korte e-mail naar [email protected] of bel 06-23611491!